ŞANLIURFA / HALİLİYE - Şanlıurfa Kız Anadolu Lisesi

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 1. ORTAK SINAV TAKVİMİ

2024 Şubat sorumluluk sınav takvimi ektedir.

POMODORO TEKNİĞİ İLE DERS ÇALIŞMA

Sevgili GENÇLER;

Başarılı bir öğrenci olmanın ana unsuru zamanı iyi yöneterek verimli bir ders çalışma düzeni oluşturmak. Zamanı yönetmek konusunda bir çok teknik var. Burda size bahsedeceğim POMODORO tekniği uygulaması kolay ve oldukça popüler. Derslerinizi daha kısa zamanda çalışabilmek ya da aynı zamanı ayırarak daha çok şey öğrenmek istiyorsanız, siz de Pomodoro Tekniği'ni kullanabilirsiniz.

Pomodoro Tekniği 1992 yılında Francesco Cirillo tarafından bulunmuş ve ismini İtalyanca'da domates anlamına gelen Pomodoro'dan almıştır. Üniversite zamanında ders çalışma konusunda odaklanma problemi yaşayan Francesco Cirillo, bu sorununu mutfakta kullanılan domates şeklindeki alarmlı bir zamanlayıcıyı kullanarak çözüyor. Uzun ve karmaşık işleri kısa süreli parçalara bölerek çalışmak ve sonrasında kısa aralar vermek konsantrasyonunu artırmış ve başarılı olmasını sağlamış. Pomodoro tekniğini uygulamak oldukça basittir. Siz de basit adımları uygulayarak, pomodoro tekniğini hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

POMODORO TEKNİĞİ

POMODORO tekniğinde ders çalışma süresi 25 dakikadır. Her 25 dakikaya 1 pomodoro denir ve 25 dakikalık 1 pomodoro tamamlandığında 5 dakikalık bir mola verirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken, sırf bir görevi bitirebilmek için 25 dakikayı uzatmamak veya 5 dakikalık ihtiyaç molasını internete dalıp uzatmamak. Çalışma sürelerini takip eden kısa mola dilimleri  ise kişinin başarısını hızlı bir şekilde ödüllendirmesini sağladığı için motivasyonu arttırıcı bir etki sağlıyor.

POMODORO TEKNİĞİNDE MUTLAKA UYULMASI GEREKEN KURALLAR VAR.

Kural 1: Günlük olarak öncelikli yapılması gereken dersleri ya da işleri tahmini bir süre vererek mutlaka bir deftere yazarak belirlemek gerekiyor. Örneğin; Matematik dersinde çalışmanız gereken bir konu var ve bu konu yaklaşık 50 dakikada bitirilebilecek bir konu ise 2 tane pomodoro seansı yeterli olacaktır.Yani 25 dakika çalışma 5 dakika dinlenme tekrar 25 dakika çalışma ve 5 dakika dinlenme şeklinde.

Kural 2: 25 dakikalık pomodoro seansına başlamadan önce mutlaka çalışacağımız yerdeki dikkatinizi dağıtacak müzik, yeme-içme, eğer alarm olarak kullanmayacaksak telefon gibi dikkat dağıtan şeylerin kaldırılması ŞART. Ben yorulmadım, bitirene kadar mola vermeden devam edebiliyorum diye düşünebilirsiniz. ANCAK bu sistemde zihnin konsantrasyon süresini ve aktivasyonunu sürdürebilmesi için verilecek 5 dakikalık dinlenme aralığı oldukça önemli.

Dinlenme aralarında dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de  televizyon,telefon,e-mail ve sosyal medya gibi zihnimizi bulandıracak dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzakdurmak. Bunların yerine bir şeyler atıştırmak,evin içinde gezinmek, pencereden dışarı bakmak gibi aktiviteler yapılabilir.

Kural 3: 25 dakikalık pomodoro seansı tamamlanmadan mola vermemek..Çalışılacak konu 25 dakikadan daha önce bitse dahi gözden geçirme,tekrar ya da bir sonraki derse hazırlık yaparak 25 dakika tamamlanır.

Kural 4: Her dört pomodoro sonrasında yani toplamda molalar dahil iki saatlik çalışmadan sonra 15dakikadan az /30 dakikadan fazla olmayacak şekilde mutlaka molalar vermektir.Molalarda çalışılan konu ile ilgili hiçbir şey düşünmemek de bu işin bir diğer kilit noktası.

15-02-2021

Siz de yukarıda söz ettiğim basamakları uygulayarak kolay bir biçimde Pomodoro Tekniği ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Pomodoro tekniğini kullanmak için sadece bir zamanlayıcıya ihtiyacınız olacak. Çalışma sürelerinizi kolaylıkla takip edebilmek için bu süre sonunda alarm çalıyor olması önemlidir. Pomodoro tekniğini alışkanlık haline getirmek için en az 10 gün süreyle denemelisiniz.

Gün içinde 8 pomodoro standart olarak ifade ediliyor. Sizde ihtiyacınıza göre sayıya karar verebilirsiniz.

15-02-2021

Ara

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Şanlıurfa Kız Anadolu Lisesi sınıf rehber  öğretmenlerimiz ile velilerimiz arasında gerçekleştirilecek görüşmeler; eğitim-öğretim faaliyetlerini aksatmaması amacıyla aşağıdaki gün ve saatlerde olacak şekilde planlanmıştır.

ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM ORTAK SINAV SORU DAĞILIM TABLOLARI

2023-2024 EYLÜL SORUMLULUK SINAVI TAKVİMİ